30 April 2015

Reactioneel

Bij het aprilnummer

Het aprilnummer is verschenen. Wij leiden in. Word nu abonnee. Nummer 9 kost € 16,50, en is direct bij De Bezige Bij te bestellen. Maar ook bij uw boekhandel! ISBN is 9789023490371.

Een vraagteken volstaat om geprovoceerd te worden – voor de fijngevoelige lezer. Het thema van de literaire avond rond de lancering van Revisor 8 – Weg met plot? – wilde prikkelen. Om te komen. Om te lezen. Die avond was er begripsverwarring – Wat is plot? – en ja, aan het slot zagen we nog aanleiding te over om door te praten. Maar wát er gezegd was, was wezenlijk, voor de goede verstaander. Dat literatuur juist niet voorspelbaar moet zijn. En dat vraagtekens goed zijn. Gustaaf Peek, in zijn openingspraatje: ‘Een roman is een zoekende tekst. Twijfel is essentieel. Een schrijver doet ook maar wat, maar als het goed is altijd in bezielde samenzwering met de lezer.’ (Meer? revisor.nl. Mischa Andriessen sprak ook, zijn verhaal volgt hierna.)

29 April 2015

Eerste zon

Winter-IJsland VII

De zon, een half oog dat na maanden boven de bergrand luipt, laat het stof op de ruiten schitteren. We vinden onszelf terug als reptielen, doodstil verspreid over de vensterbanken op het zuiden. Onze oren gloeien. We bewegen alleen onze oogbollen. Ook de paarden staan versteend in de wei om hun bloed op te warmen. De vachten dampen. We zien het oranje van schooleksterbekken, het helle blauw van lucht. De kleuren zijn terug. Mijn dochter verstopt haar neus in mijn nek, ze knijpt haar ogen dicht, ze zegt: Ik vind die zon eng, mama.

28 April 2015

Tijdsverschil

En de winnaar is... III

Bij sommige prijzen heb je het idee dat ze niet in dienst staan van de literatuur, van schrijvers, van boeken, van de lezers; die prijzen zijn er alleen om de naamgever of oprichters meer aanzien te geven. Literatuur wordt ingezet om ego’s op te krikken. In 2006 belandde ik deels in zo’n circus. Je kon een reis winnen. Gelukkig hield een andere reis mij bij de uitreiking vandaan.

26 April 2015

Het aprilnummer verschijnt deze week. Wij leiden in. Word nu abonnee.

‘Maar dat ik vaak eenzaam ben, daar kom ik rond voor uit,’ bekent Sandra Heerma van Voss (1972), journalist voor onder andere NRC Handelsblad en auteur van het interviewboek Familiealbum (2011). De eenzamen zijn echter de beste lezers. Aan de hand van het werk van Anna Blaman, Dorothy Parker, Jean Rhys, Anita Brookner en Annie M.G. Schmidt onderzoekt ze die verwoestende toestand. Zijn die schrijfsters rolpatronen? Trekt hun literatuur of wekt ze weerzin? Zwelgen we, vrezen we, bewonderen we?

24 April 2015

Het aprilnummer verschijnt volgende week. Wij leiden in. Word nu abonnee.

Rens van der Knoop (1987) debuteerde bij De Bezige Bij met de dichtbundel Twee mannen spreken elkaar onopgemerkt aan. Hij hoopt, ook voor zichzelf, een vreemde te zijn. Iemand met mensachtige vormen, met oog voor sprekende details. Iemand die nooit schrijft over specifieke dingen die hij heeft meegemaakt, maar over hun samengevallen residu dat niet in één ervaring gevat kan worden. Poëzie is bij hem een genadeloos zelfonderzoek. Het gaat Van der Knoop, als elke goede dichter, om het juiste perspectief. Deze nieuwe gedichten, de eerste na zijn debuut, zijn abrupt en direct.

Omhoog