» ga terug naar de website
De Revisor
Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam

info@revisor.nl literairetijdschriften.org

Deze week gelezen: Kurbjuweit en Luiselli (twee keer)

Deze week las de redactie twee tegengestelden, want de Vertel me het einde is nou precies wat je bij een thriller nooit moet doen, ook niet bij de goeie literaire thriller van Dirk Kurbjuweit die Jan van Mersbergen las. Zijn twee collega-redacteuren lazen allebei het boek van Valeria Luiselli met die titel - hoewel het haar ook niet lukt.

*

Jan van Mersbergen: Dirk Kurbjuweit, Angst

Een literaire thriller met de titel Angst, geschreven door Duitser Dirk Kurbjuweit, heeft me een aantal mooie leesuurtjes bezorgd. De stijl is heel verzorgd. De quotes van Herman Koch (stalgenoot bij Ambo Anthos) duiden op een link tussen zijn manier van vertellen en de verteller van Kurbjuweit, en dat klopt. Het diner en De greppel hebben ook een vlotte verteller die de lezer heel soepel meevoert langs actuele morele kwesties.

Read More

Deze week gelezen: Cognetti, Verbogt, Ruskovich

Paolo Cognetti, Thomas Verbogt, Emily Ruskovich: de redactie las een bijzondere roman met sterke natuurscènes en af en toe wat kitsch, een idylle met hamerpassages, en een mijnboek met te veel gevoelsduiding.

*

Thomas Heerma van Voss: Paolo Cognetti, De acht bergen

‘Mijn vader had de pest aan skiërs, hij wilde absoluut niets met ze te maken hebben: hij vond het niet kunnen dat mensen voor de lol over een door bulldozers geëgaliseerde en met een gemotoriseerde kabelbaan uitgeruste heling een berg afdaalden zonder zich eerst de moeite te hebben getroost die te beklimmen.’

Een bijzondere roman, dit net door Yond Boeke en Patty Krone vertaalde werk van de Italiaanse Paolo Cognetti.

Read More

Fragment: Yucca

Bij 'Gewonde en ontbrekende beren'

Bij Daan Stoffelsens essay 'Gewonde en ontbrekende beren' in Revisor #16 (koop dat nummer! Word abonnee!) kunt u zijn vorige blog 'Bootje' lezen, maar het is ook zeker de moeite waard meer in Peter Terrins Yucca te lezen, dat genomineerd is voor de ECI Literatuurprijs (en in onze leesrubriek al werd geprezen, 2016-7, 8, 13). We mochten relevante fragmenten uit de roman op Revisor.nl publiceren, bij wijze van satellietverhaal.

I

Voor mijn eerste performance in Berlijn was ik bloednerveus. Hoewel ik geen woord sprak had ik de indruk dat het in een ander taalgebied niet zou aanslaan, ik was nog jong, Willem, ik geloof net geen achttien. Het werk heette De ommekeer in het leven van Beer. Ik was bang dat alles doorprikt zou worden, dat ik problemen zou krijgen. Maak je geen zorgen, drukte Bernhard me in de taxi op het hart.

Read More

Lunch en borrel

Schrijfdagboek uit de rivier

Na acht romans schreef Jan van Mersbergen een thriller. Voor de Revisor hield hij bij hoe dat schrijven hem verging en laat hij de vorderingen van zijn tweede thriller zien in een nieuw schrijfdagboek.
Vandaag de achtste aflevering: een lunchafspraak met de redacteur en de uitgever, voorafgegaan door een auteursfeest.

(Lees ook deel 1: 'Begin', deel 2: 'Frederik', deel 3: 'Roman vs thriller', deel 4:  'Er gebeurt niks.', deel 5: 'Het verhaal van de boom', deel 6: 'Moeder en vader' en deel 7: 'Kippenvel'.

Read More

Deze week gelezen: Helinski, Dibdin en Rovers

Roman Helinski, Michael Dibdin en Daniël Rovers: net voor het sluiten van de zomervakantie las de redactie de tweede roman van een sympathieke Limburger, een Siciliaans misdaadboek en een klein boek van Daniël Rovers.

*

Thomas Heerma van Voss: Roman Helinksi, De wafelfabriek

De wafelfabriek is een merkwaardig en bijzonder soepel geschreven boek — in geen enkel opzicht past het bij het soort proza dat enigszins beginnende Nederlandse auteurs tegenwoordig schrijven. Nergens psychologische ontleding op de vierkante meter, sowieso geen focalisatie vanuit een van de personages, dit hele verhaal wordt verteld door een hogere instantie. Die met een aangename vaart de geschiedenis van deze wafelfabriek omschrijft, vanaf het moment dat ene Arka Narovski ten tonele verschijnt. Een charismatische, grote man die beweert ex-militair te zijn, maar dat komen we nooit met zekerheid te weten. Zoals je eigenlijk niets over hem te weten komt. Het draait ook niet om hemzelf, het gaat om wat hij teweeg brengt: hij stookt tussen de fabrieksmedewerkers, hij prikkelt en sart ze net zo lang tot ze in opstand komen. Tegen de directeur, tegen de regelmaat der dingen.

Read More

Christoffel in Bodrum

Twee jaar geleden spoelde Alan Kurdi aan. Hij was zo oud als mijn zoon nu is, een onbekende, wiens foto’s plots de voorpagina’s van kranten, de openingen van journaals bepaalden. Het leverde publieke protesten op en politiek medeleven en een belangrijke discussie over of journalisten kinderlijkjes moesten tonen – ook al was Alan maar een van de vele, een intiem beeld dat voor een grotere werkelijkheid stond. Maar zijn lot raakte me, en mensen over heel de wereld. En nu weer. Waardoor? En kan literatuur me helpen het antwoord op die vraag te vinden? Of zelfs: kan literatuur helpen bij zulke drama’s?

Read More

Deze week gelezen: Schermer, Fante en Van Essen

Marijke Schermer, John Fante, Rob van Essen: de redactie leest weer, of eerder, schrijft weer. Na een zomerstop zijn we weer begonnen onze leesindrukken op te schrijven. Wat maakt literatuur slecht/voldoende/goed/uitmuntend? Over leugens, vormelijke zinnen en treffend beschreven gesprekken.

Daan Stoffelsen: Marijke Schermer, Noodweer

Ik las afgelopen weekend Marijke Schermers Noodweer, een kleine roman, herkenbaar en verrassend, precies geformuleerd, dramatisch en gedetailleerd. Toen ik hem uit had, wist ik niet meer hoe ik mijn leugenaarsessay voor het komende nummer van Revisor, werktitel 'Maar waar zijn ze?' verder moest schrijven, anders dan als een uitgebreide recensie van dit boek. Nu een korte recensie dan. De meeste leugens in ons levens zijn geen keiharde onwaarheden. Ze zijn half, vergeten, of simpelweg verzwegen. Maar wat we verzwijgen kan wel keihard zijn, en dat is het geval in het leven van Emilia, de hoofdpersoon van Noodweer, sociologe, medeoprichter van een bureautje voor statistisch onderzoek. Midden in de fase van hofmakerij met haar grote liefde wordt ze verkracht, thuis, door een onbekende man voor wie ze zonder nadenken de deur heeft geopend. Ze hield het geheim.

Read More

Zomerkamp (10)

redactie-ervaringen van Revisor-auteurs

Het is vakantie, tijd voor een Zomerkamp waarin Revisor aan haar auteurs vraagt om hun ervaringen wat betreft de redactie – een van onze speerpunten – te delen.
Vandaag deel 10: Baukje Zijlstra.

Read More